Rik Dewulf

 Juf Ruth brengt allereerste kinderboek uit

on 2 maart 2018
( Het Nieuwsblad van 03/03/2018 – door JELLE SCHEPERS )

Verhaal van Pauwtje Pio wordt ook gebracht als poppenspel door theatergezelschap Het Kinderuur

Juf Ruth brengt allereerste kinderboek uit
Ruth Brillens werkte voor haar eerste boek samen met illustrator Rik Dewulf. FOTO: SSJ 

BEERSEL / ALSEMBERG –Ruth Brillens is leerkracht in basisschool Sint-Victor in Alsemberg en heeft haar eerste kinderboek klaar. Het is te verkrijgen in de boekhandels in heel Vlaanderen en het verhaal wordt in het najaar ook vertolkt als poppenspel.Sinds anderhalve week ligt in de meeste boekhandels in Vlaanderen het geïllustreerde kinderboek ‘Pauwtje Pio geeft een pluim’. De tekeningen zijn van de hand van de ervaren illustrator Rik Dewulf, terwijl het verhaal werd bedacht en geschreven door Ruth Brillens. Voor Ruth, leerkracht in het derde leerjaar in Sint-Victor Alsemberg, is het allemaal nog wat nieuw. Eerder werkte ze wel al een miniverteltheater uit met prenten over de fauna en flora in het Hallerbos. Daarvoor werkte ze al samen met Rik Dewulf.

Het is echter de eerste maal dat er een boek van haar wordt uitgegeven. “Dat educatief verhaal over het Hallerbos werd toen enkel verspreid onder scholen. Mijn boek over Pauwtje Pio is mijn eerste boek dat echt te koop wordt aangeboden”, zegt Ruth. “Nadat ik het verhaal over het Hallerbos uitwerkte, zat ik nog met veel ideeën. Ik ging opnieuw aan het schrijven en heb zowat een jaar geleden mijn verhaal naar uitgeverij Clavis opgestuurd. Het was bang afwachten, maar een week later kreeg ik een positief antwoord. Omdat ik met Rik eerder al zo goed had samengewerkt, ging ik opnieuw bij hem aankloppen. Ook hij was opnieuw enthousiast.”

Voor Rik kon het werk beginnen. “Het verhaal zat al goed in elkaar”, zegt Rik. “Daaraan moest niet meer worden geschaafd.”

Het verhaal gaat over een trotse pauw die graag complimenten krijgt en uiteindelijk ook leert dat het ook fijn is om er te geven. Niet toevallig werd het boek gisteren op Complimentendag voorgesteld in de kleuterschool in Alsemberg. Opvallend was dat Ruth en Rik niet voorlazen uit het boek, maar er een poppenspel over brachten. De bedoeling is zelfs dat het Rodense theatergezelschap Het Kinderuur, waarmee zowel Rik als Ruth een goede band hebben, het verhaal verder uitwerkt. “Het poppenspel zal voor het eerste voor het grote publiek worden gebracht dit najaar op de jaarmarkt van Sint-Genesius-Rode”, zegt Ruth. “Van Pauwtje Pio hebben ze al een pop gemaakt en dat moeten ze nu van de andere figuren ook nog doen.”

Voeten op de grond

Hoewel Ruth terecht trots is op haar eerste boek, blijft ze wel met de voeten op de grond. “Het is allesbehalve vanzelfsprekend om als schrijver van je boeken te kunnen leven. Die hoop is er misschien wel, maar ook het besef dat zoiets zeer moeilijk is. Ik blijf dus zeker leerkracht”, zegt Ruth. “Toch heb ik nog veel ideeën. Bij de uitgeverij is er alvast interesse voor een vervolgverhaal over Pauwtje Pio.”


Comments are closed.